23-09-2022


ONTHULLING GERESTAUREERDE CHILEENSE MUURSCHILDERING

De gerestaureerde Chileense muurschildering ‘Chile Vencerá’ (‘Chili zal overwinnen’) in het Osdorpplein is onthuld in aanwezigheid van de Chileense ambassadeur Jaime Moscoso, Dagelijks Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West Nazmi Türkkol, kunstenaars Jorge Kata Núňez en Juan Heinsohn en ontwikkelaar MRP. De muurschildering is in 2018 teruggevonden na sloopwerkzaamheden en is nu na 41 jaar gerestaureerd. Het werk blijkt in 1981 te zijn gemaakt door Jorge Kata Núňez en het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. De restauratie van de muurschildering is geïnitieerd en georganiseerd door MRP en mede mogelijk gemaakt door Kroonenberg Groep en de gemeente Amsterdam.

(Van links naar rechts Jaime Moscoso (Ambassadeur van Chili), Jorge Kata Núñez, Guillermo Fernández (Consul General of Chile), Fridjof van den Berg Annemieke Witteveen (MRP), Nazmi Türkkol (Gemeente Amsterdam)

Muurschildering Chile Vencerá onthuld

Tijdens de voorbereidende bouwwerkzaamheden in 2018 voor het nieuwbouwproject The Hub (93 woningen, het nieuwe Stadsloket en Stadsdeelkantoor en een commerciële plint) werd de muurschildering ‘Chile Vencerá’, van 20 meter lang en 3,40 meter hoog ontdekt. Het werk is van het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra, dat haar ideologieën voor onder andere democratie en gelijke rechten tot uiting bracht met muurschilderingen. De betekenis van het kleurrijke kunstwerk is actueler dan ooit in de huidige onrustige wereld waar democratie en vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is.

Kunst en Cultuur verbindt en in Amsterdam Nieuw-West, waar zoveel culturen met elkaar samenleven geeft deze muurschildering in het Osdorpplein een extra dimensie. Het is dan ook heel fijn dat MRP, Kroonenberg Groep en Gemeente Amsterdam hebben bijgedragen aan het restaureren en behouden van de muurschildering ‘Chile Vencerá om de betekenis ervan weer over te dragen aan volgende generaties.

Kunst & Cultuur in Amsterdam Nieuw-West

Jorge Kata Núñez zélf kon in 2018, toen hij toevallig in Nederland was, bevestigen dat hij de maker is van de muurschildering. Het is heel bijzonder dat deze muurschildering bewaard is gebleven en nu is gerestaureerd. De kunstenaars Jorge Kata Núñez en Juan Heinsohn hebben in juli de restauratie van de muurschildering gerealiseerd. De muurschildering is gesitueerd in een binnenplaats van het nieuwe stadsdeelkantoor als onderdeel van het nieuwbouwproject The Hub in het Osdorpplein. Na oplevering van het gehele project zal de muurschildering door transparante deuren zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte.
Nazmi Türkkol, Dagelijks Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West: “Het Osdorpplein is een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud en vraagt om een brede mix van functies. Voorzieningen op het gebied van kunst & cultuur zijn hierbij van groot belang, zoals het toekomstige Verhalenhuis en verschillende kunstwerken die in en bij het Osdorpplein zijn geplaatst of gaan komen. De historische muurschildering krijgt nu een nieuwe kans om door iedereen gezien te worden. Het is een kleurrijk en betekenisvol kunstwerk in het Osdorpplein en wordt onderdeel van de kunstroute. ”