16-08-2023


VAN WARENHUIS NAAR WOONHUIS IN LINDERSHOF

Dit artikel is afkomstig van RTV Dordrecht

Op de locatie waar bijna zestig jaar lang het meest toonaangevende warenhuis van Dordrecht stond, worden over twee weken de sleutels voor ruim dertig luxe-appartementen overhandigd aan de nieuwe huurders. RTV Dordrecht mocht nog even binnen kijken, voordat de nieuwe bewoners hun woningen betrekken.

Over twee weken mogen ze hun meubels al gaan plaatsen, de bewoners die een huurappartement in het oude Lindershuis hebben bedongen. De 32 appartementen in het oude Lindershuis, nu het Lindershof, verschillen bijna allemaal van formaat en vorm. Huurders kunnen er terecht voor ruimten tussen de 60 en 120 vierkante meter. De locatie, uitkijkend op de wekelijkse markt en de Bagijnhof, is er één die bij veel oudere Dordtenaren in het geheugen gegrift zal staan.

Warenhuis

In de jaren ´20 van de vorige eeuw begonnen de broers Linders met een eigen warenhuis in de stad, die tot diep in de jaren tachtig zou blijven bestaan. Generaties Dordtenaren hebben er gewerkt en kochten hun nette kleding op de hoek van het Bagijnhof en de Raamstraat. In het begin heette het nog warenhuis KOFA, later veranderde dat in KOFA-Linders en Lindershuis. In de jaren ‘60 liepen de zaken zo goed dat het warenhuis kon gaan denken aan uitbreiding.

De lap grond aan de Raamstraat richting het Bethlehemplein kwam beschikbaar, dus werd die aangekocht. Zo werd het warenhuis een stuk groter en kreeg het een nog prominentere rol in de stad. Dat duurde tot halverwege de jaren ‘80, toen het warenhuis in 1985 failliet ging. Tot die tijd was het warenhuis ook vaak op andere manieren te zien in de stad, waarbij het sponsor was van onder meer carnavalswagens.

Na het vertrek van het warenhuis kwamen de vijf verdiepingen vrij voor winkelketens om zich daar te vestigen. Veel van die etages bleven leeg, maar op de onderste verdiepingen hebben onder andere een bekende Amerikaanse fastfoodketen, een kinderzaak, een schoenenwinkel en meerdere kledingwinkels gezeten. Ook nu zit er nog een modezaak.

Vanaf 1 september mogen nieuwe huurders officieel hun nieuwe woning betrekken, er zijn nog appartementen beschikbaar. Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het Lindershof.