24-08-2021


KROONENBERG GROEP HERONTWIKKELT APOLLOLAAN 171 TOT HIGH END KANTOORGEBOUW

Kroonenberg Groep is gestart met de herontwikkeling van het pand gelegen aan Apollolaan 171 te Amsterdam. Architectenbureau OMA heeft een ontwerp gemaakt voor een high-end kantoorgebouw aan de Apollolaan, een van de meest prominente groene lanen van Amsterdam. Het vijf verdiepingen tellende pand  vervangt het grotendeels ondoorzichtige kantoorgebouw van de JP Morgan bank uit de late jaren tachtig.

Apollolaan 171 ligt op een hoeklocatie met in de omgeving een mix van kantoren, woningen en luxe hotels in het hogere segment. Het ontwerp is transparant en reageert op haar omgeving die wordt gedefinieerd door de historische architectuur van Berlage uit het begin van de twintigste eeuw. De naar de Apollolaan gekeerde zijde van het pand wordt gekenmerkt door in elkaar grijpende glazen volumes die op een legpuzzel lijken. De transparantie die hierdoor ontstaat trekt het groen van de omgeving visueel door naar het interieur. Op de hoek is de hoofdingang van het kantoor. Hier worden de volumes verder verkleind met een terugliggende gevel op de begane grond, waardoor een uitnodigende openbare ruimte langs de Apollolaan bij de entree van het gebouw ontstaat. Aan de zijde van de woonwijk is het gebouw terrasvormig. De gevel aan deze zijde is bekleed met op maat ontworpen bakstenen die zijn gerangschikt om een geweven effect te creëren.

De transparantie van het gebouw zorgt voor veel licht en biedt uitzicht aan de huurders. Groen marmer in de centrale kern weerspiegelt de rijkdom aan bomen aan de Apollolaan. In de lobby wordt dit materiaal gebruikt voor de bekleding van de ingang. De flamingoroze neoninstallatie van Tracey Emin met de tekst ‘The more of you the more I love you’ krijgt weer een prominente plek. Oorspronkelijk opgehangen aan de buitenmuur van het voormalige bankgebouw, blijft het kunstwerk zichtbaar voor voorbijgangers door de transparantie van de nieuwe architectuur.

Kroonenberg Groep is sinds november 2020 volledig eigenaar van Apollolaan 171. Lesley Bamberger, algemeen directeur Kroonenberg Groep: “Wij kijken voortdurend naar mogelijkheden om ons vastgoed te ontwikkelen, waardoor nieuwe kansen voor exploitatie worden gecreëerd. Uitgangspunt is daarbij altijd dat we iets willen toevoegen aan een gebied. Deze nieuwe ontwikkeling aan de Apollolaan 171 past helemaal in onze visie. We geven de buurt hiermee extra allure.”

David Gianotten, verantwoordelijke Partner – Architect OMA: “Apollolaan 171 is een ontwerp met een tweeledig karakter. Het transparante gezicht langs de Apollolaan geeft het gebouw een open en uitnodigende kwaliteit. Het door fijn metselwerk gedefinieerde gezicht maakt het tot een delicate en bescheiden toevoeging aan een buurt met een rijke geschiedenis. Het uitnodigende ontwerp verbetert de ervaring van het betreden van dit unieke gebied in Amsterdam Zuid.”

Met de ontmanteling van het oorspronkelijke bankgebouw is onlangs begonnen. Het bestaande gebouw wordt gesloopt tot aan de begane grondvloer, de bestaande parkeergarage wordt gehandhaafd. Daarop wordt de nieuwbouw geplaatst. Uiteindelijk wordt ruim 6.500 m² kantoorruimte gerealiseerd ten behoeve van de verhuur met parkeergelegenheid voor auto’s, scooters en fietsen in de kelder. De bouwwerkzaamheden zullen in het najaar van 2021 aanvangen en volgens planning zal het gebouw medio 2023 worden opgeleverd.