Rooswijck 5 | Amsterdam

Stedelijk en stoer, Rooswijck 5 schittert door eenvoud. Nabij het Amsterdamse zakendistrict aan de Zuidas wordt een gebouw van hoogwaardige kwaliteit toegevoegd in de populaire wijk Buitenveldert. Een superflexibel gebouw dat zich naadloos voegt in het AUP (Algemeen Uitbreidingsplan) uit 1935 van Cornelis van Eesteren.

De naoorlogse wijk kenmerkt zich door rechthoekige stratenpatronen en ingetogen, ritmische gevels. De stalen gevelgeleding van Rooswijck 5 sluit hierop. De smalle gevelvinnen creëren een stevige structuur met een fijne scherpe belijning die de ritmiek verfijnen. Art-Punch geperforeerde gevelpanelen tonen de stedenbouwkundige isometrie van het AUP.

Door nieuwbouw boven op de bestaande souterrainvloer te plaatsen is het bruikbare volume verhoogd. Een 100% houten draagconstructie van cross laminated timber (CLT) creëert 2 extra hoge verdiepingen met een maximaal vrije indeelbaarheid. Daardoor is het gebouw geschikt als kantoorruimte, maar bijvoorbeeld ook als atelier, kliniek of (sport)studio. De beide verdiepingen fungeren zelfstandig en delen een gemeenschappelijke entree. Het interieur ademt een warme sfeer door de duurzame, energie efficiënte houten constructie en vloeren. Energiezuinige installaties en natuurlijk licht zorgen voor een prettig binnenklimaat.