12-12-2023


APOLLOLAAN 171 IS OPEN FOR BUSINESS

Apollolaan 171, het nieuwste state-of-the-art kantoorgebouw van Amsterdam is officieel geopend. Het kantoorgebouw werd in opdracht van Kroonenberg Groep ontworpen door OMA / David Gianotten. Het resultaat is een transparant gebouw dat reageert op haar omgeving die wordt gedefinieerd door de historische architectuur van Berlage uit het begin van de twintigste eeuw.

Lesley Bamberger – CEO Kroonenberg Groep: “Op deze prominente locatie aan de Apollolaan hebben we met elkaar een prachtig kantoorgebouw gerealiseerd, wat impact geeft aan de hele buurt. Het ontwerp is afgestemd op haar omgeving en daarmee heeft het een zeer natuurlijke inbedding. Met trots kijken wij naar deze prachtige toevoeging aan de stad.”

David Gianotten – OMA Managing Partner – Architect: “Rondom Apollolaan 171 bevindt zich een mix van boetiekkantoorgebouwen, woningen en luxe hotels. Ons voornaamste doel is om de nieuwe architectuur te verbinden met de levendige buurt door middel van vorm en materiaalgebruik, in tegenstelling tot het oorspronkelijke gebouw dat geïsoleerder was vanwege de veiligheidseisen van de bank. In ons ontwerp geven de in elkaar grijpende glazen volumes langs Apollolaan 171 het gebouw een uitnodigend karakter, terwijl de bakstenen gevel aan de residentiële Titiaanstraat de historische architectuur van Berlage oproept.”

De invloed van Berlage op Amsterdam Zuid en daardoor indirect ook op Apollolaan 171 wordt belichaamd door de sculptuur ‘Hendrik Petrus Berlage, 2023’ die is geïnstalleerd naast de entree van het kantoorgebouw. Kunstenaar Xavier Veilhans wil met dit kunstwerk de aanwezigheid van architecten niet alleen laten voelen, maar hen ook vormgeven. Het resultaat is een indrukwekkende bronzen buste waarbij de houding is ontleend aan foto’s van Berlage.

De Apollolaan is een prominente groene laan in Amsterdam Zuid, de wijk die zich laat kenmerken door een mix van historische stadsvilla’s en moderne gebouwen met zowel woon- als kantoorfuncties. In de jaren 1980 werd het gebouw met een grotendeels ondoorzichtige gevel gebouwd op een hoekperceel langs Apollolaan, volgens een winnend ontwerp in een ontwerpwedstrijd door Wim Quist, dat andere inzendingen versloeg, waaronder die van OMA. Naarmate het gebouw veranderde van de werkplek van JP Morgan in verhuurkantoren, voldeed het oorspronkelijke ontwerp niet langer aan de nieuwe functionele behoeften. Apollolaan 171 is ontwikkeld als een eigentijds kantoor dat een meer open werkomgeving biedt, geïntegreerd met de omgeving.

De zijkant van het gebouw dat uitkijkt op de Apollolaan wordt gekenmerkt door in elkaar grijpende glasstukken, als waren ze een legpuzzel. De transparante glazen pui geeft het gebouw een open en uitnodigende uitstraling en zorgt binnen voor een natuurlijke lichtinval. Het groene marmer dat daar is gebruikt voor de aankleding van de lobby en de centrale hal, sluit stijlvol aan op het groen van de talrijke bomen buiten. Op de hoek bevindt zich de centrale entree. Aan de kant van de residentiële Titiaanstraat is het gebouw getrapt en bekleed met onderling verweven op maat gemaakte bakstenen, die aansluiten op de historische woningen in het gebied. De vorm van het gebouw heeft geleid tot meerdere zichtterrassen, waaronder een dakterras voor gebruik door de huurders.

Apollolaan 171 staat op de behouden kelder van het oude gebouw en hergebruikt de oorspronkelijke fundering van het gebouw om verspilling te minimaliseren. Aan duurzaamheid is in het gehele project veel aandacht besteed. Niet alleen om te voldoen aan het ambitieuze Amsterdamse duurzaamheidsprogramma, maar ook vanwege de inbedding in de groene omgeving. Zo zijn sedumdaken met regenwaterretentie aangebracht evenals zonnepanelen die de laadpalen voor elektrische auto’s van stroom voorzien. Tevens is het gebouw voorzien van driedubbele beglazing en een state-of-the-art klimaatinstallatie.

Tracey Emin’s “The more of you the more I love you” – de neonroze signatuur op de ondoorzichtige buitenmuur van het oude gebouw – is opnieuw geïnstalleerd in de oprit naar de parkeergarage. Het kunstwerk is zichtbaar voor het publiek door de nieuwe glazen gevel van het gebouw. In totaal is er 6.600m2 kantoorruimte gerealiseerd die in deelverhuur wordt aangeboden. Hiervoor worden er op dit moment met meerdere partijen gesprekken gevoerd die in een vergevorderd stadium zijn. De bouw werd gerealiseerd door JP van Eesteren, het projectmanagement was in handen van vb&t projectmanagement. Cie Architecten was verantwoordelijk voor het technisch en uitvoerend ontwerp.