Lindershof | Dordrecht

Kroonenberg Groep heeft haar plannen gepresenteerd voor de transformatie van het Lindershuis in Dordrecht. Het voormalige warenhuis wordt toegankelijk gemaakt door de oude Bagijnestraat in oude glorie te herstellen en een aantrekkelijk binnenstedelijk hof te creëren.

De historische gebouwen rondom het hof worden grotendeels gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een aantrekkelijke combinatie van winkels, appartementen, horeca en een hotel. De naam van het hof past geheel in de historische context van de omgeving: Het Lindershof.

Het Lindershof is omsloten door een drietal historische complexen. Aan de Raamstraat bevindt zich Het Lindershuis, een iconisch warenhuis opgericht in 1920 door de Gebroeders Linders. Aan de Bagijnhof bevindt zich het voormalige bankgebouw uit 1938 waar tegenwoordig winkels en woningen in zijn gehuisvest. De adressen Lange Breestraat 8 tot en met 22 vormen een rij individuele historische panden met een oorsprong die een periode van de zestiende- tot de late negentiende eeuw beslaat. Er komt vanuit deze straat een directe doorgang naar het Lindershof waardoor er een prettige doorloop ontstaat voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Voor de ontwikkeling is Kroonenberg Groep samenwerking aangegaan met architectenbureau Rijnboutt uit Amsterdam. Rijnboutt tekende eerder voor de herontwikkeling van het Lindershuis waar nu Costes is gevestigd. Daarnaast is het Amsterdamse ontwerp- en ontwikkelstudio D/DOCK betrokken als gedelegeerd ontwikkelaar en interieurontwerper. In het voorjaar van 2020 zal de omgevingsvergunning worden aangevraagd.