Stationsgebied  | Almere

Eind juli 2020 is de omgevingsvergunning aangevraagd voor de herontwikkeling van de Stationoffices te Almere. De beoogde herontwikkeling voorziet in het transformeren van de twee leegstaande kantoorgebouwen aan weerszijden van de entree van station Almere Centrum naar woningbouw.

De 4 laagse gebouwen hebben in de huidige staat een gezamenlijke kantooroppervlakte van ruim 5.000 m2. Binnen de herontwikkeling zullen er 2 extra verdiepingen op de gebouwen worden geplaatst, waardoor er 67 appartementen kunnen worden gerealiseerd. De appartementen zullen in omvang gaan variëren tussen circa 65m2 en 140m2. Het merendeel van de appartementen wordt uitgevoerd als maisonette waardoor de woningen een op de zon georiënteerd balkon of loggia zullen krijgen.

Als onderdeel van de herontwikkeling zullen de bestaande onderdoorgangen onder de gebouwen worden dichtgezet. Er zal een bredere en hoge nieuwe passage voor terugkomen vanaf het Stationsplein naar het Busplein parallel aan het Spoorbaanpad. De commerciële ruimtes die in de plint van de gebouwen gelegen zijn, zullen worden heringedeeld en sluiten qua uitstraling aan bij de aanpassingen van de bovenbouw.

De commerciële ruimtes in de plint van de aangelegen wooncomplexen van woningcorporatie Ymere krijgen ook een upgrade. Alle winkels krijgen nieuwe puien. Daarnaast zal de bestaande luifel worden verwijderd en zullen voor de winkels aan het Stationsplein nieuwe luifels worden gerealiseerd.

Planning Stationsoffices

Vooruitlopend op de bouwwerkzaamheden is eind juni gestart met de sloopwerkzaamheden aan de binnenzijde van de kantoorgebouwen. Deze werkzaamheden worden eind augustus afgerond. De verwachting is dat de uitvoeringswerkzaamheden aanvangen in het eerste kwartaal van 2021 en worden afgerond in het tweede kwartaal 2022.

De herontwikkeling van de Stationoffices is een project van eigenaar Kroonenberg Groep, die hierbij samenwerkt met gedelegeerd ontwikkelaar 3W real estate en architectenbureau Paul de Ruiter Architects.