Real Estate Real Estate
Investment Investment
Development Development

KALVERSTRAAT 134 | AMSTERDAM

Het pand op Kalverstraat 134 is gebouwd in 1862. Het originele ontwerp van de gevel kende een sobere vormgeving waarbij de gevel was verdeeld in vier verdiepingen met op de onderste verdieping een winkel. In de honderdzestig jaar na de oplevering van het pand is de gevel aan de Kalverstraat vaak aangepast, tijdens de jaren 80 van de twintigste eeuw werd ook de gevel van de eerste verdieping bij de winkelgevel betrokken.

In 2019 zijn de verdiepingen op de bovenste twee lagen getransformeerd tot moderne appartementen. Met het vertrek van de huurder van de winkel op de onderste twee verdiepingen korte tijd later, ontstond de kans om twee woningen op de eerste verdieping toe te voegen. Ook de gevel aan de Kalverstraat verdiende een upgrade, tot een hoogwaardige (winkel)gevel die het aanzicht van pand 134 in op een waardige manier vernieuwt.

 

Het nieuwe ontwerp van Office Winhov refereert aan de horizontale indeling van de originele gevel, terwijl het de plint over twee verdiepingen handhaaft. De façade is in lijn is met de recente tendens in de Kalverstraat, waarbij kwalitatief laagwaardige gevels worden vervangen voor esthetisch hoogwaardige gevels zoals de Lego Flagshipstore en de renovatie van de voormalige V&D.

Door de gevel van de winkel in de jaren ’80 over twee lagen te vergroten is de zichtbaarheid van de winkel vanaf de Kalverstraat vergroot. Een nadeel van deze huidige indeling is dat gevel optisch in tweeën is geknipt. De kwaliteiten van de proporties van de originele gevel zijn verloren gegaan. Daarom zijn in het ontwerp van Office Winhov twee (voormalig) winkellagen nog steeds zijn te herkennen, maar naar voormalige proportionering teruggebracht met ranke, stalen gevelelementen. De kleur en afwerking van het staal passen goed bij de over het algemeen donkere plinten van de Kalverstraat. De nieuwe gevel van Kalverstraat 134 herstelt de elegantie van de originele gevel in ere en past bij de recente veranderingen in de Kalverstraat.

Kalverstraat
Kalverstraat
Kalverstraat