Apollolaan 171 | Amsterdam

 

Aan de groene Apollolaan in Amsterdam-Zuid is een state-of-the art kantoorgebouw gerealiseerd welke is ontworpen door architectenbureau OMA. Het gebouw telt zes bouwlagen met in totaal circa 6.600 m2 VVO kantoorruimte en is gelegen op een hoeklocatie. Apollolaan 171 ligt op prominente hoek met in de omgeving een mix van kantoren, woningen en luxe hotels in het hogere segment. Het ontwerp is transparant en reageert op haar omgeving die wordt gedefinieerd door de historische architectuur van Berlage uit het begin van de twintigste eeuw.

Apollolaan 171 is open for business! Klik hier voor meer informatie.

 

De naar de Apollolaan gekeerde zijde van het pand wordt gekenmerkt door in elkaar grijpende glazen volumes die op een legpuzzel lijken. De transparantie die hierdoor ontstaat trekt het groen van de omgeving visueel door naar het interieur. Op de hoek is de hoofdingang. Hier worden de volumes verder verkleind met een terugliggende gevel op de begane grond, wat resulteert in een uitnodigende openbare ruimte langs de Apollolaan bij de entree van het gebouw. Aan de oost- en westzijde van het gebouw hangen bronskleurige vinnen die reageren op het licht. De vinnen en glazen gevel weerspiegelen op een zachte manier het licht en de weidsheid van de omgeving. De transparantie van het gebouw zorgt voor veel licht en biedt uitzicht aan de huurders.

Fijn metselwerk aan de zuidgevel van Apollolaan 171 markeert het een delicate en bescheiden toevoeging aan een buurt die zich laat voorstaan op zijn rijke geschiedenis. Het gebruik van baksteen spiegelt het de historische panden aan de overzijde van de straat. Speciaal ontworpen, met de hand gevormde ‘bisschopsmutsen’, zijn zo gemetseld dat ze in een punt naar voren lopen. Het zorgt voor een dynamisch patroon met geweven effect in het metselwerk. Aan deze zijde is het gebouw terrasvormig.

Groen marmer in de centrale lobby vormt een mooie eenheid met de grote hoeveelheid bomen die de Apollolaan rijk is. In de ontvangsthal wordt dit materiaal ook gebruikt voor de bekleding van de entree. Aan de stalen trap die de verdiepingen vanuit het hart van Apollolaan 171 verbind, is veel aandacht besteed om de juiste consistentie en glansgraad te krijgen. Omringd door het Italiaanse groen marmer en aangelicht door in de muur verwerkte ledlampen, oogt het als een esthetisch strak en moeiteloos geheel.

De invloed van Berlage op Amsterdam Zuid en daardoor indirect ook op Apollolaan 171 wordt belichaamd door de sculptuur ‘Hendrik Petrus Berlage, 2023’ die is geïnstalleerd naast de entree van het kantoorgebouw. Kunstenaar Xavier Veilhans wil met dit kunstwerk de aanwezigheid van architecten niet alleen laten voelen, maar hen ook vormgeven. Het resultaat is een indrukwekkende bronzen buste waarbij de houding is ontleend aan foto’s van Berlage.

Tracey Emin’s “The more of you the more I love you” – de neonroze signatuur op de ondoorzichtige buitenmuur van het oude gebouw – is opnieuw geïnstalleerd in de oprit naar de parkeergarage. Het kunstwerk is zichtbaar voor het publiek door de nieuwe glazen gevel van het gebouw.