Apollolaan 171 | Amsterdam

 

Aan de groene Apollolaan in Amsterdam-Zuid wordt een state-of-the art kantoorgebouw gerealiseerd welke is ontworpen door architectenbureau OMA. Het gebouw telt zes bouwlagen met in totaal circa 6.600 m2 VVO kantoorruimte en is gelegen op een hoeklocatie.

Website

Apollolaan 171 ligt op prominente hoek met in de omgeving een mix van kantoren, woningen en luxe hotels in het hogere segment. Het ontwerp is transparant en reageert op haar omgeving die wordt gedefinieerd door de historische architectuur van Berlage uit het begin van de twintigste eeuw. De naar de Apollolaan gekeerde zijde van het pand wordt gekenmerkt door in elkaar grijpende glazen volumes die op een legpuzzel lijken. De transparantie die hierdoor ontstaat trekt het groen van de omgeving visueel door naar het interieur. Op de hoek is de hoofdingang van het kantoor. Hier worden de volumes verder verkleind met een terugliggende gevel op de begane grond, waardoor een uitnodigende openbare ruimte langs de Apollolaan bij de entree van het gebouw ontstaat. Aan de zijde van de woonwijk is het gebouw terrasvormig. De gevel aan deze zijde is bekleed met op maat ontworpen bakstenen die zijn gerangschikt om een geweven effect te creëren.

De transparantie van het gebouw zorgt voor veel licht en biedt uitzicht aan de huurders. Groen marmer in de centrale kern weerspiegelt de rijkdom aan bomen aan de Apollolaan. In de lobby wordt dit materiaal gebruikt voor de bekleding van de ingang. De flamingoroze neoninstallatie van Tracey Emin met de tekst ‘The more of you the more I love you’ krijgt weer een prominente plek. Oorspronkelijk opgehangen aan de buitenmuur van het voormalige bankgebouw, blijft het kunstwerk zichtbaar voor voorbijgangers door de transparantie van de nieuwe architectuur.

De bouw is inmiddels in een vergevorderd stadium. Naar verwachting zal het gebouw in het derde kwartaal van 2023 worden opgeleverd.

apollolaan
apollolaan
apollolaan