03-12-2019

TRANSFORMATIE LINDERSHUIS DORDRECHT TOT AANTREKKELIJK BINNENSTEDELIJK HOF

Kroonenberg Groep heeft haar plannen gepresenteerd voor de transformatie van het Lindershuis in Dordrecht. Het voormalige warenhuis wordt toegankelijk gemaakt door de oude Bagijnestraat in oude glorie te herstellen en een aantrekkelijk binnenstedelijk hof te creëren.

De historische gebouwen rondom het hof worden grotendeels gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een aantrekkelijke combinatie van winkels, appartementen, horeca en een hotel. De naam van het hof past geheel in de historische context van de omgeving: Het Lindershof.

Het Lindershof is omsloten door een drietal historische complexen. Aan de Raamstraat bevindt zich Het Lindershuis, een iconisch warenhuis opgericht in 1920 door de Gebroeders Linders. Aan de Bagijnhof bevindt zich het voormalige bankgebouw uit 1938 waar tegenwoordig winkels en woningen in zijn gehuisvest. De adressen Lange Breestraat 8 tot en met 22 vormen een rij individuele historische panden met een oorsprong die een periode van de zestiende- tot de late negentiende eeuw beslaat. Er komt vanuit deze straat een directe doorgang naar het Lindershof waardoor er een prettige doorloop ontstaat voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Voor de ontwikkeling is Kroonenberg Groep samenwerking aangegaan met architectenbureau Rijnboutt uit Amsterdam. Rijnboutt tekende eerder voor de herontwikkeling van het Lindershuis waar nu Costes is gevestigd. Daarnaast is het Amsterdamse ontwerp- en ontwikkelstudio D/DOCK betrokken als gedelegeerd ontwikkelaar en interieurontwerper. 

Lesley Bamberger, algemeen directeur Kroonenberg Groep: “Wij kijken voortdurend naar mogelijkheden om ons vastgoed te ontwikkelen, waardoor nieuwe kansen voor exploitatie worden gecreerd. Uitgangspunt is daarbij altijd dat we iets willen toevoegen aan een gebied. Met de plannen die we hebben voor het Lindershof kunnen we dat ook in Dordrecht realiseren”

De gemeente heeft de plannen enthousiast ontvangen. Piet Sleeking, wethouder binnenstad en toerisme: ,,Dit is een geweldige impuls voor de binnenstad. Het toerisme naar Dordrecht groeit, en daarin past een hotel midden in de stad prima. Ook komen er weer woningen bij in de binnenstad. Een groot aantal leegstaande panden krijgt zo een mooie nieuwe bestemming."

Maarten Burggraaf, wethouder economische zaken: ,,Opnieuw doet een vastgoedeigenaar een grote investering in de Dordtse binnenstad. Dat toont aan dat hier ondernemers hier echt kansen zien. En het levert ook weer banen op."

Frederik Vermeesch, architect Rijnboutt: “Lindershof is een bijzonder project waar Rijnboutt met veel liefde aan ontwerpt. Waardevolle monumenten waarvan enkele al tientallen jaren leeg staan, krijgen een nieuw leven. Ze worden gerestaureerd en tegelijkertijd geschikt gemaakt voor nieuw gebruik. Met een programma van hotel, woningen en winkels rondom een hof wordt Lindershof een nieuwe bestemming in de binnenstad van Dordrecht.”

Coen van Dijck, CEO van D/DOCK: “Wij zijn enorm trots mee te kunnen werken aan deze ontwikkeling, onder andere omdat we ervan overtuigd zijn dat we iets wezenlijks kunnen bijdragen aan de levendigheid van het centrum van Dordrecht.”

Kroonenberg Groep zal samen met de architect en de gemeente op korte termijn alle direct omwonenden informeren over de plannen. In het voorjaar van 2020 zal de omgevingsvergunning worden aangevraagd.