22-03-2022


SUCCESVOLLE GELDERLANDPLEINLIJN VERBETERD EN UITGEBREID

De Gelderlandpleinlijn vervoert door een unieke samenwerking met Kroonenberg Groep en GVB al jaren gratis honderden reizigers per dag tussen winkelcentrum Gelderlandplein, Buitenveldert en de Zuidas. Op maandag 21 maart is de officiële ingebruikname van de uitgebreide routes van de Gelderlandpleinlijn en de nieuwe bussen door GVB, gemeente Amsterdam, Kroonenberg Groep en Vervoerregio Amsterdam.

De succesvolle Gelderlandpleinlijn is vernieuwd en verbeterd. Er zijn twee nieuwe bussen, met luchtreiniging, er zijn nieuwe haltes aangelegd en de dienstregeling is na afschaling in verband met de coronapandemie, weer volop in bedrijf.

Nieuw in de dienstregeling is de toevoeging van de Vivaldibuurt en er is een nieuwe halte op de Beethovenstraat ter hoogte van de George Gershwinlaan. Voor de bewoners in Buitenveldert zijn er door gemeente Amsterdam extra haltes aangelegd, waardoor het Amsterdamse Bos, Gijsbrecht van Amstelpark en de tramlijnen 5 en 25, naast winkelcentrum Gelderlandplein nog beter bereikbaar zijn met de Gelderlandpleinlijn.

Wethouder verkeer en vervoer en voorzitter van Vervoerregio Amsterdam, Egbert de Vries: “De Gelderlandpleinlijn laat zien dat bedrijfsleven en overheid heel goed kunnen samenwerken en tot mooie dingen in staat zijn. De midibussen die met dank aan Kroonenberg Groep door GVB worden gereden, vervullen een belangrijke sociale taak. Ze zorgen voor fijnmazig openbaar vervoer dat op een andere manier niet mogelijk zou zijn geweest. Ze bieden de mogelijkheid voor bewoners en medewerkers van de Zuidas om op een comfortabele manier winkelcentrum Gelderlandplein te bezoeken.”

Directeur van Kroonenberg Groep, Lesley Bamberger: “De Gelderlandpleinlijn is voor de bewoners in Buitenveldert een sociaal netwerk geworden. Ze t treffen elkaar in de bus voor hun dagelijkse boodschappen en met de vaste chauffeurs op de bussen is een fijne band ontstaan. De chauffeurs kennen meestal iedere vaste reiziger en hierdoor is er veel vertrouwen om de busdienst te gebruiken, wat vooral belangrijk is als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een rollator en soms hulp nodig hebt bij het in- en uitstappen. We zijn blij met de uitvoering door GVB.”

Algemeen directeur GVB, Claudia Zuiderwijk: “De samenwerking met de Kroonenberg Groep is de eerste Publiek Private Samenwerking in het OV in Nederland. Het succes van de samenwerking heeft zich bewezen, en we zijn blij dat we hem kunnen voortzetten en uitbreiden. Deze bundeling van private en publieke expertise zorgt voor een creatieve en passende mobiliteitsoplossing voor onze reiziger.”

Achtergrond Gelderlandpleinlijn

De Gelderlandpleinlijn biedt gratis aanvullend openbaar vervoer met midibussen in de wijk Buitenveldert en Zuidas, van en naar Winkelcentrum Gelderlandplein.

De toegankelijke buslijnen hebben een eigen nummer en zijn vindbaar in de reguliere reisinformatie van o.a. GVB en 9292, maar zijn ook realtime te volgen in de speciale Gelderlandpleinlijn app.

De Gelderlandpleinlijn bestaat uit de routes:

Lijn 461 – Zuidas

Lijn 463 – Bolestein

Lijn 464 – Vivaldi

Opdrachtgever en financier is Kroonenberg Groep. De dagelijkse exploitatie wordt gedaan door GVB Commercieel Vervoer. Voor de lijn wordt samengewerkt met gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam.

De Gelderlandpleinlijn rijdt sinds 2015. Tot vlak voor de uitbraak van de coronapandemie vervoerde de lijnen ongeveer 650 personen per dag.