18-10-2018


unieke muurschildering ontdekt op Osdorpplein

Bij sloopwerkzaamheden op het Osdorpplein stuitte MRP Development op een gigantische muurschildering op het naastliggende pand van eigenaar Kroonenberg Groep. Het werk blijkt begin jaren ’80 gemaakt te zijn door de Chileense Brigada Ramona Parra.

Het werk dat tevoorschijn kwam tijdens sloopwerkzaamheden op het Osdorpplein past volledig in de stijl van het Chileense kunstenaarscollectief, dat haar ideologie tot uiting bracht aan de hand van muurschilderingen. Na een korte zoektocht blijkt de kunstenaar die het begin jaren ‘80 schilderde, Jorge Kata Nuñez, momenteel in het land te zijn. Jorge is in Rotterdam om in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) twee andere muurschilderingen van de Brigada Ramona Parra te restaureren.

Jorge Kata Núñez, geboren in 1953 in Chili, werd in 1974 gearresteerd door de strijdkrachten van de dictatuur van Pinochet en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. In 1977 wordt hij naar Nederland gestuurd en veroordeeld tot 15 jaar verbanning. Sinds 1979 heeft Jorge meer dan zestig muurschilderingen geschilderd in Nederland en Chili.

Jorge Kata Núñez: “Wat een mooie verrassing. Op een paar muurschilderingen na zijn ze allemaal weg. Muurschilderingen zijn vaak tijdelijk, dus dat deze nu is teruggevonden, is ongelooflijk. We maakten in die tijd met een grote groep twee tot drie muurschilderingen per week. Het werk in Osdorp is in twee dagen geschilderd.”

Annemieke Witteveen, Project Manager MRP Development: “Geweldig hoe het allemaal samenvalt. De Chileense kunstenaar die toevallig in het land is en dan ontdekken we dit. Wat betreft het bouwproject kijken we samen met Kroonenberg Groep hoe dit unieke kunstwerk behouden kan worden.”