06-02-2018


SPECTACULAIR LED KUNSTWERK IN KALVERPASSAGE

Technologie en Kunst komen samen in ‘TRIANGULAR GRID’ (2018) van Sigrid Calon

Door de grote herontwikkeling van de Kalverpassage – voorheen Kalvertoren – is er een logische verbinding ontstaan tussen de Heiligeweg en de Kalverstraat. Bovendien is er een sterk nieuw winkelaanbod en zal het indrukwekkende LED-plafond ervoor zorgen dat de Kalverpassage een belangrijke bestemming in Amsterdam wordt.

Tijdens de verbouwing van de Kalverpassage zijn er in de entreegebieden plafonds geplaatst bestaande uit driehoekige LED panelen. De panelen zijn speciaal voor de Kalverpassage ontworpen en kunnen afzonderlijk, maar ook tegelijkertijd aangestuurd worden. Bovendien kunnen de LED lampen een eindeloos spectrum van kleuren weergeven. Om de unieke eigenschappen van het plafond maximaal te benutten, heeft Kroonenberg Groep beeldend kunstenares Sigrid Calon gevraagd om een locatie specifiek lichtkunstwerk te ontwerpen voor de Kalverpassage.

Voor Kroonenberg Groep was het niet direct vanzelfsprekend om met Calon in zee te gaan. In hun zoektocht naar een passende partij worden zij geadviseerd door Arttenders, dat zich richt op duurzame samenwerkingsverbanden tussen de zakelijke wereld en de kunstmarkt. Faye Ellen en Siobhan Burger van Arttenders wisten dankzij een eerdere samenwerking van de wens van Calon om een digitaal werk te maken en zagen het complexe ‘canvas’, het driehoekige LED grid, als de perfecte uitdaging voor haar artistieke handtekening. In aanvulling daarop hebben zij Kroonenberg Groep geadviseerd om niet te werken met bestaande software, maar om een gespecialiseerde digitale partner in te schakelen die buiten de gebaande paden durft te denken. Uiteindelijk is Naivi de productionele partner in het traject geworden. Coen Klösters, oprichter van Naivi, heeft een op maat gemaakte digitale ‘kwast’ in de vorm van een app ontwikkeld waarmee Calon haar werk direct kan vertalen naar de schermen.

TRIANGULAR GRID: 365 dagen ander beeld

Sigrid Calon heeft voor ‘TRIANGULAR GRID’ (2018) de grenzen en mogelijkheden van de driehoekige led-panelen onderzocht. Ze ontwikkelde een complexe, bijna wiskundige formule waardoor er iedere minuut een ander grid ontstaat. Samen met Klösters heeft zij vervolgens gezocht naar alle kleurmogelijkheden van de RGB led-schermen. Dit heeft geleid tot een kleurenpalet van 364 kleuren gebaseerd op de dagen van het jaar. Daarbinnen creëerde zij een palet van 52 wittonen, voor iedere week één. Elke week bestaat uit een palet van 7 kleuren inclusief 1 wit, waarbij er maximaal 4 kleuren te gelijk in het grid te zien zijn. Bovendien heeft iedere dag van de week een basisvorm en richting op het grid.

Klösters en Calon ontwikkelden samen een app waarmee zij de door haar gestelde variabelen (de kleuren, samenstelling en patronen) kan invoeren. De app genereert vervolgens zelf de unieke samenstelling voor de schermen op basis van de patronen. Door bovenstaande elementen te combineren is vervolgens iedere minuut van het jaar een unieke beleving.

Over Sigrid Calon

Sigrid Calon is zowel ontwerper als illustrator. Ze combineert grafische kunst met hypnotiserende patronen, textielafdrukken en uiterst geometrische vormen. Dit resulteert in interessante nieuwe kleurcombinaties. Haar manier van werken hangt af van de schaal van de opdracht en is daarom altijd afhankelijk van de vraag van de klant. Ze begint meestal met een identiteitsonderzoek om de beste aanpak voor de specifieke opdracht te ontdekken. Door deze werkmethode zijn haar creaties altijd op maat gemaakt. Haar nieuwsgierigheid resulteert in nieuwe perspectieven en het werk creëert stilte in chaos door haar unieke beeldwerk.

Over Kroonenberg Groep

Kroonenberg Groep voorziet in huisvesting voor winkelen, werken en wonen. Haar eigen bestand aan vastgoed wordt voortdurend geoptimaliseerd en afgestemd op de behoeften in de markt. In het streven naar het leveren van toegevoegde waarde combineert Kroonenberg Groep creativiteit en een scherp oog voor detail met financiële daadkracht en snelle besluitvaardigheid. Het doel wat Kroonenberg Groep voor ogen heeft is het bereiken van een optimale balans in ontwikkeling, kwalitatief beheer en rendement.

Over Arttenders

In 2015 richtten Siobhan Burger en Faye Ellen Arttenders op. Met Arttenders verbinden zij kunst met het bedrijfsleven. Dit doen zij door middel van het introduceren van toegepaste kunstoplossingen voor bedrijfsvraagstellingen. Zoals locatie specifieke kunst in opdracht voor onder andere vastgoedontwikkeling, kantoorruimten en ontwikkeling van (semi-) publieke ruimte, maar ook voor marketing doeleinden. Zij realiseerden werken in opdracht van onder andere Kroonenberg Groep, Provast, CIC Rotterdam en de Woning Stichting Den Helder.

Over Naivi

Naivi ontwerpt en ontwikkelt op maat gemaakte software voor creatieve projecten. Met een achtergrond in de film en game industrie, hebben Coen Klösters en Bas Korsmit in 2015 Naivi opgericht om zo het gat tussen creativiteit en technologie te verkleinen. Door te focussen op tailor made, high end software development gaan zij verder dan standaard software applications en maken zij elk project uniek.